:: Pintaku Hasratku Cintaku ::

Posts tagged “PJK

:: Pusat Jalur Lebar Komuniti….~

………..السلام عليكم

baru2 ni.. pjbt aku ader wat kursus asas komputer kepada staff2 gred 11 ke bwh.. kursus bertempat di PJK Pegoh dan di ajar sndri oleh pengurus PJK tersebut.. rasa tergerak hati nak story sal PJK ni sbb dulu mse mula2 PJK ni dibuka aku antara yang terawal g melawat ke PJK2 seluruh Alor Gajah ni.. byk kemajuan aku tgk kt PJK Pegoh tu…  aku rewind la blk sal PJK neh.. (story aku dolu2 copy dr blog aku yg lame)

{

  • Dikenali sebagai Pusat Jalur Lebar Komuniti merupakan salah satu projek kerajaan yang dilaksanakan dibawah Program Pemberian Perkhidmatan Sejagat.
  • Merupakan Usahasama Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi (SKMM) , Telekom Malaysia (TM), Msd Digital Itelligence (MSD) dan Kerajaan Negeri (UPEN dan Pejabat Daerah)
  • Projek ini memberi Fokus kepada penyediaan perkhidmatan ICT di kawasan luar bandar

Perkhidmatan yang ditawarkan

  • Internet
  • Binding
  • Liminating
  • Faks
  • Scan
  • Printing
  • Fotostat
  • Kelas komputer

Setiap Kawasan disediakan Paling kurang 15 buah komputer dan paling banyak 20 buah komputer, disetiap lokasi juga disediakan bilik latihan yang lengkap berinternet, LCD projector dan screen putih….Di setiap lokasi juga di uruskan oleh Pengurus dan Penolong Pengurus yang dilantik oleh SKMM dan Telekom. Pengurus juga di beri sebuah Laptop untuk kegunaan semasa mengajar…Untuk Negeri melaka, Projek ini didahului oleh Daerah Alor Gajah, so dengan secara tidak langsung aku pun terlibat…..Pejabat daerah sebagai pemantau sekiranya berlaku masalah…aku share la gambr2 mase lawatan….

Balai Raya Kg Sg Tuang & Balai Raya Kg Pulau Semut
Balai Raya Taboh Naning

Balai Raya Kg Melaka Pindah & Balai Raya Tg Balai Melekek
Balai Raya Kg Machap Air pasir

Balai Raya Kg Pegoh & Balai Raya Tg. Rimau Dalam

Bagi aku penduduk Kg2 yang terlibat sgt2 la beruntung…..dengan adanyer projek ni ICT boleh berkembang di kawasan pendalaman …Harap pengurus di setiap PJK akan lebih kreatif dalam mengembangkan dan mempromosikan PJK masing2….kalau aku pun aku nak jadi pengurus or penolong pengurus cam diaorg…gaji pun boleh tahan wei…kalah aku…huhu
mmg best r….sgt2 menarik dan smart di setiap PJK…agaknyer deme mmg seragamkan dari segi cat dan semuanyer……very2 smart…..SYABAS….

}

sekarang mcm2 lagi penambahan perkhidmatan yang disediakan.. aku tgk siap ada kad ahli, klu jadi ahli dpt pen+buku nota.. antara promosi yg mereka jlnkan untuk menarik minat penduduk kg untuk mendalami IT.. dan mcm2 lg lah yg aku pun lum hbs tanya lg.. aku share skit gmbr2 mse klas hri tu..

pengurus PJK tu ckp.. sape da jd ahli leh dtg blaja free biler2 masa dan dimana2 PJK…jd ahli RM5 je untuk seumur hidup.. ape la sgt RM5 tu dgn ILMU yang xternilai kita dapat nanti…kalau nak tau lebih lanjut leh la pegi PJK berhampiran dgn anda… heee~ sekian::

p/s: kalau gado ngan bini xtau nk g mne2 ley la lepak2 kt cni men game…. hehehe :p

Advertisements