:: Pintaku Hasratku Cintaku ::

:: Futsal…~

23 Julai 2010…

Salam…

Petang tadi de perlawanan persahabatan futsal wanita team opis aku PDTAG lawan Team Kesihatan AG… Keputusan Seri 3 -3….

Aku ni tak berapa tahu peraturan dan undang2 men futsal ni… sjak aku keje kt pdtag barulh nak jinak2 manje ngan futsal ni…tp game ptg ni aku rase plg byk wisel dibunyikan…. kenapa? mengapa dan bagaimana?….Hanya pengadil yg berat sebelah itu sahaja yang mengetahuinya….

Kat cni aku nak share skit rules men futsal nih yg aku cri lam tenet gak dr 1 website ni.. tipu web ni tipu ler aku….kikikiki~

BAGAIMANA FUTSAL DIMAINKAN DAN UNDANG-UNDANG PERMAINAN

  • Bola Saiz 4 dengan daya lantunan dikurangkan 30%
  • 5 pemain
  • Tidak terhad-dengan pemain gantian dipanggil “flying”
  • Sepakan ke dalam
  • Pengadil utama dan pembantu pengadil dengan kuasa yang sama
  • Masa dijaga oleh penjaga masa
  • 20 minit separuh masa dengan 1 “time-out” untuk setiap pasukan setiap separuh masa
  • Balingan oleh Penjaga Gol (Goalkeeper Throw)
  • Tiada tindakan untuk pergeseran bahu atau tekel melunjur (shoulder charges or sliding tackle)
  • Peraturan 4 saat untuk mula main
  • 5 had kesalahan dan tiada tendangan bebas dengan barisan “wall”
  • Penjaga Gol tidak boleh memegang bola yang dihantar balik padanya dengan apa cara sekalipun termasuk dengan kepala atau dada.
  • Hanya sekali “tolak balik” atau “backpass” dibenarkan iaitu selepas bola melepasi garisan tengah atau telah disentuh pihak lawan.
  • Pemain yang dibuang boleh diganti selepas 2 minit atau pihak lawan telah menjaringkan gol. Tendangan sudut betul-betul di sudut antara pertemuan garisan gol dan tepi.

** Ini undang2 kalau betul2 lawan la… tp klu just game persahabatan watpe nak straight sgt.. nmpk sgt tkut team kome kalah…haha..

**ape2 pun aku enjoy main td.. walaupun kejap jer ( udah somput).. ni la game futsal yang plg ber E.M.O.S.I skali pnh aku tgk…. kikiki~

TAHNIAH PADA PASUKAN FUTSAL PDTAG…. YEAHH!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s